Doporučení řidičům pro bezpečnou jízdu v zimním období

Vánoce a zimní prázdniny byly i tentokrát bohužel na blátě. Sněhu jsme se tak k nelibosti dětí dočkali až ve chvíli, kdy školákům, ale i jejich rodičům, nastávají místo odpočinku všední povinnosti. Zimní počasí však podle aktuální předpovědi potrápí především řidiče. Doporučením, jak by měli mít vozidlo připraveno a jak by měli přizpůsobit jízdu, se věnujeme v následujících řádcích:

V tomto počasí by řidiči měli mít vozidlo spolehlivě připraveno pro provoz v zimním období. To obnáší především zimní pneumatiky se vzorkem hlubokým alespoň 4 mm, nemrznoucí chladicí kapalinu a kapalinu v ostřikovačích a také plně dobitý akumulátor.

Nedoporučujeme podceňovat zimní výbavu, mezi kterou patří škrabka na led, smetáček a lopata na sníh, rozmrazovače zámků a skel a také startovací kabely.

Pro nouzové usnadnění rozjezdu mohou dobře posloužit gumové koberečky, ale pokud zamíří do horských oblastí, měli by sebou mít také sněhové řetězy.

Nejen v zimě by řidiči měli své cesty předem plánovat a být připraveni na nouzové situace. Vždy je výhodou mít sebou ruční svítilnu, kanystr na palivo, teplé oblečení nebo třeba deku.

Při sněžení nebo mrznoucím dešti je nutno počítat na cestě se zpožděním, jízdou v kolonách nebo dokonce s uzavírkami silnic.

Při nepředvídatelných situacích je pak dobré zachovávat chladnou hlavu.

Pokud je nezbytné vyjet na vozovku pokrytou sněhem nebo ledem, musí být řidiči velmi opatrní. Téměř neviditelnou hrozbu představuje námraza. Obzvlášť nebezpečné jsou v zimě mosty, lesní úseky, vrcholy kopců a úseky podél vody, kde musíme počítat s námrazou, i když jsou teploty momentálně nad bodem mrazu.

Při jízdě v zimních podmínkách je nutné dodržovat alespoň dvojnásobnou vzdálenost od vozidla před vámi, než je obvyklé. Brzdná dráha automobilu na zledovatělém povrchu může být totiž až desetinásobná.

Řidiči by se měli vyvarovat náhlých manévrů, klidná a plynulá neagresivní jízda je na kluzkém povrchu nejlepším řešením.

Dojde-li při jízdě na sněhu nebo na ledu ke smyku, nikdy nebrzděte a snažte se situaci zvládnout vhodným manévrem. Při stání na silnici mimo parkoviště vždy použijte reflexní vestu.

Městská policie Zlín přeje všem účastníkům silničního provozu šťastnou cestu bez nehod.

– pj –

ID DS: 5ttb7bs | e-mail: posta@zlin.eu | informace: +420 577 630 500 | foto a webdesign: www.reklamni-inzenyri.cz
Zásady používání cookies