Strážníci v noci pomáhali malým dětem, o které se nebyli schopni postarat opilí dospělí

Dvě malé děti, které stály v pondělí 30. července 2018 po 22. hodině poblíž křižovatky na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně, nemohly uniknout pozornosti hlídky městské policie z tamního okrsku. Strážníci zjistili, že se jedná o 4letou holčičku a jejího o dva roky staršího brášku, kteří jim sdělili, že maminku mají asi doma.

Přibližně po deseti minutách se k dětem dostavil 61letý muž, který měl největší starost o to, proč se strážníci do situace vůbec pletou. Na tom, že se vystrašené děti nacházejí samy v blízkosti poměrně frekventované křižovatky, naopak nic závadného neshledával. Muž, jehož úsudek korespondoval s hodnotou 2,5 promile alkoholu v organizmu, hlídce uvedl, že původně popíjel s matkou a babičkou obou dětí v jedné z místních náleven. Když je taxikář odmítnul přepravit k domovu i s jejich psy, slíbil, že děti doveze domů taxíkem sám. To se ovšem z nějakého důvodu nestalo a dokonce i strážníci odmítli jeho „velkorysou“ nabídku, aby je za dvě stovky dopravili domů oni.

O pár ulic dál tou dobou další hlídka MP Zlín prověřovala oznámení o ležící podnapilé ženě. Při zjišťování totožnosti se strážníci dozvěděli, že povalující se osobou je babička malých dětí, které v organizmu koluje na 2,4 promile alkoholu. Krátký odpočinek jí ale evidentně prospěl, protože nakonec dokázala odkráčet k domovu po svých. Že by se ovšem dokázala postarat o svá vnoučata, nepřicházelo v úvahu.

Hlídka MP Zlín se proto i s dětmi vydala do místa bydliště, kde se strážníkům podařilo zkontaktovat jejich matku. Orientační vyšetření prokázalo u 36leté ženy, která byla strážníkům dobře známá z dřívějších řešení, na 2 promile alkoholu v dechu a tak nezbylo nic jiného, než vyrozumět pracovnici Oddělení sociálně-právní ochrany dětí zlínského magistrátu.

Ta se dostavila na místo a nakonec se jí podařilo zajistit, že malé děti mohly přespat u rodinné příbuzné a nemusely tak díky nezodpovědnosti svých nejbližších trávit noc v příslušném sociálním zařízení. Zvládnout stresující zážitek pomáhal malé dívence také plyšový medvídek, kterého jí strážníci věnovali.

– pj –

ID DS: 5ttb7bs | e-mail: posta@zlin.eu | informace: +420 577 630 500 | foto a webdesign: www.reklamni-inzenyri.cz
Zásady používání cookies