Alarm na sídlišti: Z bytu ve vícepodlažním domě se šířil plyn

Dramatické okamžiky, které si vyžádaly urgentní zásah všech složek Integrovaného záchranného systému, se odehrály v pátek 15. prosince 2017 v pozdním odpolední na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy.

Několik minut po půl šesté přijal operační důstojník Městské policie Zlín urgentní oznámení od obyvatele bytového domu na Slezské ulici. Podle něj docházelo v jednom z bytů k úniku plynu a na klepání a bouchání uvnitř nikdo nereagoval. Na místo tak okamžitě zamířila motorizovaná hlídka z místního okrsku i strážníci Útvaru operativního zásahu MP Zlín.

O několik minut později strážníci zjistili, že zápach odorizační složky zemního plynu byl i ve společných prostorách domu poměrně značně cítit. Zahájili proto evakuaci osob z bezprostředního okolí bytu a po chvíli na místo dorazili také profesionální hasiči a zdravotnická záchranná služba. Za pomoci lezecké techniky se pak jeden ze strážníků slanil na balkón předmětného bytu a vstoupil do něj společně s příslušníkem HZS za použití síly. Uvnitř učinili nejprve všechna nezbytná opatření k zabránění akutního nebezpečí výbuchu. V kuchyni zjistili, že jsou na sporáku otevřeny ventily všech čtyřech hořáků na plný výkon. Tyto ihned uzavřeli a zahájili odvětrávání bytu. Vzápětí nalezli v obývacím pokoji ležící 70letou ženu, kterou hasiči a strážníci přenesli k vozidlu zdravotnické záchranné služby. Žena však se záchranáři nespolupracovala a její převoz do nemocnice se tak musel uskutečnit za asistence strážníků.

Šetření celé události si následně převzala Policie ČR.

– pj –

ID DS: 5ttb7bs | e-mail: posta@zlin.eu | informace: +420 577 630 500 | foto a webdesign: www.reklamni-inzenyri.cz
Zásady používání cookies